Wat denkt u dat er gebeurt als plotseling de stroom uitvalt? En dan niet voor even, maar voor een paar uur of voor zelfs een paar dagen. Het lijkt op dit moment onwaarschijnlijk dat dat laatste gebeuren zal, want Nederland is een hooggeorganiseerd land en is zeker wel in staat een stroomstoring binnen enkele uren op te lossen. Maar gezien de toestand in Oekraine ziet de overheid zich genoodzaakt u ervoor te waarschuwen dat u voorbereid moet zijn op eventuele calamiteiten, bijvoorbeeld een stroomstoring ten gevolge van een cyberattack. U wordt dan geadviseerd een noodpakket in huis te hebben, bijvoorbeeld het volgende:
Hebt u eten en drinken in huis voor pakweg drie dagen?
>> bijvoorbeeld zakken met noten en flessen mineraalwater
>> waterzuiveringstabletten? aanstekers?
>> water in flessen voor toilet e.d.
Kunt u zich op de hoogte stellen van wat er gaande is? En kunt u bellen?
>> radio met batterijen of opwindbare radio
Kunt u lichte verwondingen verzorgen?
>> goed aangevulde verbanddoos
Noodpakketten
U kan een noodpakket aanschaffen. Maar dat kan qua kosten behoorlijk oplopen.
U kan ook beginnen met het meest noodzakelijke in huis te halen en dat geleidelijk aanvullen.
Ik heb hier linken naar info over de samenstelling van noodpakketten:
Overheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veiligheidsregios-en-crisisbeheersing/vraag-en-antwoord/wat-zit-er-in-een-noodpakket
Rode Kruis: https://www.rodekruis.nl/wat-doen-wij/hulp-in-nederland/goed-voorbereid/wat-zit-er-in-een-noodpakket/
Kassa: https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/zaterdag-in-kassa-alles-wat-je-moet-weten-over-noodpakketten
Enzovoort. Op internet is er nog veel meer te vinden.
PS. Wat is een cyberattack?
AI-consult Grok:
Een cyberaanval (of cyberattack in het Engels) is een opzettelijke poging om digitale systemen, netwerken, apparaten of gegevens te beschadigen, te verstoren of ongeautoriseerd toegang toe te krijgen. Dit gebeurt meestal via kwaadaardige software, zoals virussen, malware, ransomware, of door technieken zoals phishing, hacking en DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service).
Het doel kan variëren: van het stelen van gevoelige informatie, zoals persoonlijke gegevens of bedrijfsgeheimen, tot het platleggen van websites of het eisen van losgeld.
Cyberaanvallen worden vaak uitgevoerd door hackers, criminele organisaties, of zelfs statelijke actoren, en kunnen gericht zijn op individuen, bedrijven, overheden of kritieke infrastructuur. Een voorbeeld is een ransomware-aanval waarbij bestanden worden versleuteld en pas na betaling weer worden vrijgegeven – althans, dat is de belofte van de aanvallers.