Als beheerder van een Alarm-WABP groep krijg ik die vraag wel eens. Het antwoord is ja, het helpt én, niet onbelangrijk, het schept verbondenheid als er wat aan de knikker is.
Waarom een Chat-App naast de Alarm WABP-app belangrijk is
1. De WABP-AlarmApp voor uitsluitend Alarm-meldingen
Hier gelden regels die bewoners bij aanvang van lidmaatschap toegestuurd krijgen. De controle op misbruik is streng.
2. De ChatApp is voor (Hulp-) vraag en Aanbod
De app gebruikt men vooral voor allerlei hulpvragen maar ook voor aanbod van spullen en diensten. Naast dat de toon ook hier respectvol is, bevordert het de verbinding tussen buurtbewoners onderling.
Voorbeeld AlarmApp gebeurtenis
Op 16 december jl. verscheen het volgende bericht in onze WABP
AlarmApp: ‘Vanochtend om 5.10 heeft een verdacht persoon rond mijn huis gelopen, kwam met de fiets en keek rond; betreft een bakfiets e-bike met zwarte bak voorop. Een man met lange regenjas en blonde haren. Graag laten weten of anderen deze man ook hebben gezien.’ Via zijn privénummer vroeg ik betreffende bewoner de beelden naar mij op te sturen en hield ruggespraak met de wijkagent. Later herkende de eigenaar van de beelden de inbreker aan zijn rugzak en zijn uiterlijk op een andere locatie. Nu mét auto mét kenteken. We hebben deze gegevens ook doorgestuurd naar de wijkagent. Die bedankte voor de duidelijke info en ging aan de slag, zo meldde hij terug.
Voorbeeld ChatApp gebeurtenis
‘Fijn dat we zo met elkaar bij de juiste persoon zijn terechtgekomen’ Een bewoner en zijn dochtertje troffen een elektrische damesfiets waaraan fietstassen hingen. Daarin vonden zij een zonnebril en kindertekeningen met achterop de namen van jonge kunstenaartjes. Ook een kerstverrassing van de meester met zijn naamkaartje. Foto’s werden gedeeld en al snel meldden medebewoners dat ze de namen herkenden en was de eigenaresse van de fiets gevonden. De fiets was uit haar schuur gestolen en gedumpt bij de Bruinissestraat. Het slot geforceerd, de accu verdwenen. De eigenaresse was aangeslagen maar blij dat haar fiets weer terecht was.
In De Laar wordt Buurtpreventie ondersteund door Team Leefomgeving en de Wijkagenten
De landelijke stichting www.WABP.nl heeft als doel om criminaliteit in buurten te voorkomen. Hier kunnen beheerders stickers en bordjes aanvragen met daarop: ‘Attentie: WhatsApp Buurtpreventie’. Kosten worden door de gemeente vergoed. Op deze landelijke site kun je tevens eenvoudig naar groepen binnen jouw postcodegebied zoeken. Elke groep heeft een beheerder. Als je jouw postcode invult dan kom je bij je Wabp-beheerder terecht. Daar zie je het aanmeldformulier. Als je dat invult neemt de betreffende beheerder contact met je op.
Zelf beheerder worden?
Soms komt het voor dat je postcodegebied nog geen beheerder heeft. In dat geval kun je overwegen er zelf een te starten. Medebeheerders zullen je op weg helpen. Zo kun je zélf bijdragen aan je eigen veiligheid en die van jouw buren.
Nieuwe buren?
Dan zou het fijn zijn als je hen wijst op de borden ‘Attentie Buurtpreventie’. Breng hen op de hoogte van de landelijke stichting www.WABP.nl waar zij via hun postcode de beheerder vinden en zich kunnen aanmelden.
Aannames en misverstanden
Het komt voor dat buurtpreventie gewantrouwd wordt met bijvoorbeeld het idee dat iedereen elkaar beloerd. Hier geldt vooral:
Onbekend maakt onbemind!
Alle deelnemende beheerders in De Laar staan met elkaar in verbinding en gaan serieus en respectvol om met eventuele onrechtmatigheden.
Check de websites:
· https://www.wabp.nl/contact/
· https://www.wabp.nl/panelleden-van-de-consumentenbond-erg-enthousiast-over-stichting-wabp/
· https://wijkdelaar.nl/bekijk-online/
· Wijkblad Laarnieuws: wie, wat, waar / Buurtpreventie WABP / contactpersoon: Marijke Leusink: 0618641091