Tijgermug in De Laar

van Dick Broere

De tijgermug, ook wel bekend als de Aziatische Tijgermug, is een exotische mug die oorspronkelijk afkomstig is uit Azië. Ze heeft een zwart lichaam met opvallende witte strepen op de poten en het lichaam, vandaar de naam. Deze mug staat bekend om zijn agressieve beet en is een belangrijke oorzaak van ziekten zoals dengue, chikungunya en Zika-virus.

De tijgermug is inmiddels geïntroduceerd in diverse delen van de wereld, waaronder delen van Europa en de Verenigde Staten. De mug gedijt goed in warme en vochtige omgevingen en kan zich snel verspreiden, mede dankzij het feit dat hij eitjes legt in kleine hoeveelheden water, zoals bloempotten, emmers en regentonnen.

Het is belangrijk om maatregelen te nemen om de verspreiding van de tijgermug tegen te gaan, zoals het verwijderen van stilstaand water en het gebruik van muggenwerende middelen. Het is ook aan te raden om ramen en deuren te voorzien van horren of horrengaas om te voorkomen dat deze muggen binnendringen.

Komt de tijgermug al voor in Nederland?

De tijgermug is in de afgelopen jaren steeds vaker waargenomen in Nederland en kan potentieel ziekten overdragen, zoals het dengue-virus. Het is belangrijk om maatregelen te nemen om de verspreiding van de tijgermug tegen te gaan, zoals het verwijderen van stilstaand water waar de muggen hun eitjes kunnen leggen.

De tijgermug is waargenomen in Arnhem, weet je waar precies?

De tijgermug is gezien in de buurt van het Saksen Weimarplein en de omgeving van de Rijnkade in Arnhem. En hij is ook gezien in Wijk De Laar in Arnhem, postcodegebied globaal 6844DD/E.

Wat moeten mensen doen als ze een tijgermug zien?

Het is belangrijk om direct contact op te nemen met de lokale autoriteiten of een organisatie die gespecialiseerd is in het bestrijden van tijgermuggen. Zie deze link: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken

Wat moet je doen als je gestoken bent door een tijgermug?

Als je gestoken bent door een tijgermug, is het belangrijk om de volgende stappen te volgen:
Reinig de beet met water en zeep om infectie te voorkomen.
Breng een koud kompres aan op de beet om zwelling en jeuk te verminderen.
Gebruik een jeukstillende crème of anti-histamine om de jeuk te verlichten.
Probeer niet te krabben aan de beet om verdere irritatie te voorkomen.
Als je last hebt van ernstige symptomen zoals grote zwelling, hevige pijn, duizeligheid of kortademigheid, zoek dan medische hulp.

Meer info:
https://www.rivm.nl/veelgestelde-vragen-over-aziatische-tijgermug
https://www.hartvannederland.nl/advies-en-tips/waarschuwen/hoe-ziek-beet-waar-duiken-ze-op-5-vragen-tijgermug
https://www.muggeninfo.nl/alles-over-muggen/soorten-muggen/de-tijgermug/

You may also like

Laat een bericht achter

OVER DEZE WEBSITE

wijkdelaar.nl is er voor iedere inwoner van onze wijk. De website is eigendom van de Wijkvereniging de Laar en wordt medebeheerd door diverse instanties in de wijk. Zodat we jou zo goed mogelijk kunnen informeren over alles wat er in de wijk speelt. Heb je tips? Laat het ons weten! 

WIJKVERENIGING DE LAAR

p/a Randweg 2a
6845AC Arnhem

E-mail: info@wijkdelaar.nl

Bank: NL07 INGB 0002 7430 54
KvK nr: 40122547

@2023 – All Right Reserved.
Ontwikkeld en ontworpen door Puur-Communicatie

over De Laar  /  over de wijkvereniging  /  lid worden  /  wijkblad nieuws wijkagenda