Fietspad Grote Griet wordt breder en krijgt verlichting

van Dick Broere

Het fietspad over de Grote Griet krijgt de komende weken een flinke upgrade. Het fietspad wordt breder en krijgt verlichting. Dat was nodig, omdat het fietspad te smal is, geen verlichting heeft en een aantal scherpe bochten kent. Dat maakte het fietspad onveilig. De werkzaamheden zijn afgelopen week gestart en duren tot eind september 2024.

Fietspad werd steeds drukker 

‘De laatste jaren maakten steeds meer fietsers gebruik van het fietspad’, aldus wethouder Duurzame Mobiliteit Nermina Kundić. ‘Logisch, want vanuit Elderveld, De Laar en Schuytgraaf is het de meest logische route per fiets naar het centrum. Maar het was eigenlijk ongeschikt voor zoveel fietsers en door het ontbreken van goede verlichting ook onveilig. Dat pakken we nu aan. Logisch, als we steeds meer van schone manieren van vervoer gebruik gaan maken.’ 

Vleermuisvriendelijk 

Het fietspad wordt over de gehele lengte 2 keer zo breed: van 2,20 naar 4,50 meter. Er komt dynamische verlichting, om het aangrenzende park Meinerswijk zo min mogelijk te belasten met onnodig licht. Dat betekent dat de verlichting standaard slechts op 10 procent van de sterkte brandt en pas als er een fietser voorbijrijdt op 100 procent. De verlichting is bovendien amberkleurig, want dat is vleermuisvriendelijk. 

Zoveel mogelijk emissieloos  Het fietspad loopt langs de Eldenseweg en de Batavierenweg tussen de Gelderserooslaan en de Drielsedijk en is ongeveer 1,6 kilometer lang. Ook loopt het langs park Meinerswijk. Een ideale plek om zoveel mogelijk met stil, schoon en emissieloos materieel te werken. De rupskraan, de mobiele kraan, de vrachtauto met knijper en zelfs de asfaltmachine, ze zijn allemaal elektrisch. De machines kunnen opladen aan een speciaal laadstation aan de Nieuwe havenweg. Dat krijgt zijn groene stroom van het zonneveld en de windmolens langs de Pleijroute. Daarnaast komt er een speciaal laadpunt aan de Batavierenweg dat stroom krijgt via het trolleynetwerk. Ook die stroom is groen. 
Kundić: ‘De werkzaamheden veroorzaken op die manier veel minder schadelijke uitstoot dan gebruikelijk. En het levert minder lawaai op. Zo draagt dit project op vele manier bij aan een schone en duurzame stad.’

De foto toont het fietspad de Grote Griet op dit moment.
Het fietspad wordt 2 keer zo breed en krijgt een dynamische, vleermuisvriendelijke verlichting.
Foto: Rinus Baak

You may also like

OVER DEZE WEBSITE

wijkdelaar.nl is er voor iedere inwoner van onze wijk. De website is eigendom van de Wijkvereniging de Laar en wordt medebeheerd door diverse instanties in de wijk. Zodat we jou zo goed mogelijk kunnen informeren over alles wat er in de wijk speelt. Heb je tips? Laat het ons weten! 

WIJKVERENIGING DE LAAR

p/a Randweg 2a
6845AC Arnhem

E-mail: info@wijkdelaar.nl

Bank: NL07 INGB 0002 7430 54
KvK nr: 40122547

@2023 – All Right Reserved.
Ontwikkeld en ontworpen door Puur-Communicatie

over De Laar  /  over de wijkvereniging  /  lid worden  /  wijkblad nieuws wijkagenda