Vergroenen hofje

van Dick Broere

Vergroenen hofje met bewonersbudget

Ter verbetering van de leefomgeving in de openbare ruimte van de Westerschouwenhof hebben drie bewoners onder leiding van Huguette van der Jagt in 2015 een aanvraag ingediend bij het Wijkplatform voor financiële ondersteuning. Die ondersteuning is toegekend en in overleg met opbouwwerker Imke van Ophuizen is bekeken hoe een en ander het best ten uitvoer kan worden gebracht.

Huguette, wat voor verbeteringen zijn er allemaal aangebracht?

“Het hele project gaat eigenlijk over twee borders, twee perken gevuld met planten die afwisselend bloeien doorheen heel het groeiseizoen: mooie grassen, bodembedekkers en bijzondere kruiden. En het is ontworpen door landschapsarchitect Gerda Hendriks, dus er is echt professioneel over nagedacht. Maar het is wel zo dat we die planten zelf hebben opgehaald bij de kweker en ook zelf hebben geplaatst in die borders. Ook hebben we de borders in vorm wat aangepast, zodat er nu een kronkeling zit in het pad doorheen het hofje. Dat remt het verkeer, de brommers. Met alle bewoners van het hofje zijn we er één zaterdag mee druk  geweest om de borders te vullen. Met aansluitend nog gezellig samen wat drinken.”   

Waar kwam eigenlijk die wens vandaan om iets te doen aan het groen in dit hofje?

“Kinderen, ook mijn eigen kinderen, speelden in de bestaande borders, en de planten hadden daaronder te lijden. Ook waren er honden die er in poepten. Het was niet prettig allemaal. En aldus ontstond er het idee om die borders een wat andere invulling te geven. Samen met nog twee andere bewoners van het hofje heb ik toen een aanvraag ingediend bij het wijkplatform, dat is gehonoreerd met een bedrag van € 1300,=. En daarmee zijn we aan de slag gegaan.”  

Zijn er toekomstig nog ideeën om meer groen aan te brengen?

“We denken erover om aan twee lantaarnpalen plantenbakken op te hangen, zogenaamde ‘hanging baskets’ met mooie bloemen erin. Ook zijn er ideeën wat betreft de borders verderop in het hofje, maar we zijn daar nog niet over uit. Wat trouwens ook heel goed lukt, dat is het onderaan een kale muur een steen weghalen uit de bestrating, met dan het daar plaatsen van een mooie klimplant. Vervolgens kan je die klimplant heel goed geleiden via draadgaas dat op die muur is aangebracht met speciale houders. Voor niet al teveel geld kan je dat gaas plus houders zo kopen in een doe-het-zelf zaak.”  

Wat zou je advies zijn aan andere bewoners van De Laar die vergelijkbare ideeën en wensen hebben als jullie hier in dit hofje?

“Maak een plan, zoek medestanders, en meld je dan bij de gemeente Arnhem of het wijkplatform. Maar je moet er wel achterheen zitten. Het vergt een zekere betrokkenheid bij je leefomgeving. Zelf heb ik nu het idee dat die borders en het hele hofje meer een verlengstuk vormen van onze eigen tuin en woning. Zoals de andere bewoners dat denk ik ook zo ervaren. Het voelt ook veiliger voor de kinderen, prettiger, rustiger, het leefklimaat is er op vooruit gegaan. Dus tegen bewoners die ook een dergelijke verbetering zoeken, zou ik zeggen: begin gewoon, ontwikkel een idee en ga er met mensen over praten. En van het een komt dan het ander. En wordt het realiteit wat je je gewenst hebt.” 

You may also like

Laat een bericht achter

OVER DEZE WEBSITE

wijkdelaar.nl is er voor iedere inwoner van onze wijk. De website is eigendom van de Wijkvereniging de Laar en wordt medebeheerd door diverse instanties in de wijk. Zodat we jou zo goed mogelijk kunnen informeren over alles wat er in de wijk speelt. Heb je tips? Laat het ons weten! 

WIJKVERENIGING DE LAAR

p/a Randweg 2a
6845AC Arnhem

E-mail: info@wijkdelaar.nl

Bank: NL07 INGB 0002 7430 54
KvK nr: 40122547

@2023 – All Right Reserved.
Ontwikkeld en ontworpen door Puur-Communicatie